Ryba na parze z ryżem i kalafiorkiem
Na rybę:
1 filet z mintaja
łyżka oliwy z oliwek
łyżka octu ryżowego
parę kropel soku z cytryny
3-4 ząbki czosnku
sól, pieprz
koperek świeży
Na ryż:
ok 60-70g ryżu brązowego
2 łyżeczki curry
sól
Dodatek: parę różyczek kalafiora
Sposób:
Posiekać czosnek lub przecisnąć przez praskę, wymieszać z odrobiną soli morskiej. Rybę położyć na folii aluminiowej, skropić sokiem z cytryny, octem i oliwą, natrzeć czosnkiem. Obłożyć koperkiem, można posiekać, ale niekoniecznie. Zawinąć i włożyć do lodówki na minimum godzinę. Wyjąc ok 15-20 min przed gotowaniem.
Ryż włożyć do pojemniczka do gotowania na parze (specjalne są dodawane do parowarów), posypać curry i solą. Zalać odrobiną wody.
Do parowaru włożyć ryż na pierwszy poziom. Po 15 minutach na poziom wyżej włożyć rybę. Gotować 40 minut. Dołożyć kalafiorka, gotować jeszcze 10 minut.
Podawać z cytryną. Ryż można dodatkowo posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem.
Mniam! ;) |
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz