Nuggetsy z kurczaka w panierce z musli
2 podwójne piersi z kurczaka
mleko 2%
sos sojowy
olej rzepakowy
Panierka:
50g musli pełnoziarnistego bez dodatku cukru ( u mnie Fitella)
łyżeczka granulowanego czosnku
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki estragonu suszonego
sól i pieprz do smaku
Sposób:
Piersi z kurczaka oczyścić z tłuszczu, błon, żyłek i innych tym podobnych. (Pozbywamy się, dając błagalnie wpatrzonemu w nas kotu.) Oczyszczone piersi włożyć do miseczki i zalać mlekiem tak, żeby całe były w nim zanurzone. Dolać parę kropel sosu sojowego (można dodać soli, ja zrezygnowałam), odstawić na ok. 2 godziny. W tym czasie zrobić panierkę. Do blendera wrzucić płatki oraz przyprawy, zmielić do konsystencji bardzo drobnej bułki tartej, prawie proszku.
Po 2 godzinach wyjąć kurczaka i pokroić go na paseczki, kąski, co kto lubi. Skrojone wrzucić jeszcze na chwilę do mleka. Wyjąć, panierować dociskając palcami, żeby były dobrze pokryte panierką. Wrzucać na bardzo mocno rozgrzany olej. Podawać ciepłe.
Piersi czekają na smażenie:) |
Smacznego!
Ps. Tak, wiem, muszę coś zrobić z tym aparatem, bo telefon nie zdaje egzaminu;/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz