Zielona ryba
2 filety z czerniaka
zielona pasta curry
koperek świeży
ocet ryżowy
oliwa z oliwek
sól, pieprz
czosnek - ząbki (ile kto lubi)
Sposób
Rybę dokładnie osuszyć na ręczniku papierowym. Z folii aluminiowej utworzyć tackę z brzegami. Na folię wylać trochę octu ryżowego zmieszanego z oliwą z oliwek, dodać posiekany koperek. Filety posmarować z jednej strony pastą curry, położyć na koperku, posmarować drugą stronę. Posolić, popieprzyć do smaku. Posypać jeszcze raz koperkiem. Czosnek pokroić na plasterki i rozłożyć na rybach, pozostałe ząbki czosnku ułożyć w zgrabną kupkę między filetami. Zawinąć i wsadzić do nagrzanego piekarnika. Piec 30-40 min w 200 stopniach.
Podawać z ziemniaczkami, surówką z kapusty kiszonej bądź pekińskiej.
Jako że chlebek mój pierwszy w życiu, postanowiłam pójść na łatwiznę i w Lidlu zakupiłam mieszankę chlebową "Chleb pszenno-żytni". Jedyne co musiałam zrobić, to dodać wodę, wyrobić, odstawić do wyrośnięcia i upiec. W ferworze kuchennego szału dodałam od siebie garstkę słonecznika i sezamu na wierzch. Oto wynik: nie powiem, bardzo dobry:)
Mniam, najlepszy z masełkiem! :) |
A teraz w ściereczkę i czeka jutra! |
Smacznego wszystkim!
Bardzo mi się podoba taka zielona rybka.
OdpowiedzUsuńciekawy przepis na rybkę :)
OdpowiedzUsuńSzana,
zapraszam do siebie,
www.gastronomygo.blogspot.com